Centerpolitiker dömd för djurplågeri

En av centerpartiets tyngre namn i Enköping, Jan Fredriksson, fälldes idag av Enköpings Tingsrätt för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen.

Enligt tingsrättens dom har politikern och svinuppfödaren Jan Fredriksson misskött sina svin så grovt att han nu döms för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen.

Enligt djurskyddsinspektören från kommunens miljöförvaltning ska Fredrikssons djur ha varit avmagrade och anläggningen där de varit har inte hållit tillräcklig värme.

Men de rapporterna har inte Fredriksson velat ta på allvar. Istället ska han ha lämnat in en egen rapport till miljöförvaltningen i Enköping där han givit sin egen svinanläggning godkänt på alla punkter, och där han till och med rekomenderat miljö- och byggnadsnämnden att lägga raporten till handligarna och inte vidta några åtgärder.

När detta nådde hans partikamrater blev Fredriksson rådd att lämna in sin avskedsansökan. Han lämnade sina upprag i kommunstyrelsen och i tekniska nämnden. Han sitter dock kvar som fullmäktigeledarmot.

Han säger till Upplandsnytt att han inte planerr att lämna fullmäktigeposten, i alla fall inte innan han pratat med sin advokat.

Straffet blev 100 dagsböter på  130 kronor vardera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista