Uppsala

Internationellt mordmisstänkt häktad

I tisdags greps en man på länsväg 255 vid Sävja i samband med att polisen gjorde rutinkontroller där. Vid kontrollen upptäckte de en man som var internationellt efterlyst och misstänkt för ett mord i Frankrike i våras.

Mannen häktades i Uppsala tingsrätt i dag.

– Det som ligger i botten är att han är häktad i Frankrike i sin frånvaro sedan någon månad eller ett par tillbaks, har därefter varit internationellt efterlyst och påträffats här i Sverige. Då finns det inom det europeiska samarbetet då att han ska begäras utlämnad enligt en arresteringsorder, säger hans advokat Christer Söderberg.

Offret som mannen misstänks ha mördat ska ha varit en nära vän. Av efterlysningen framgår att den misstänktes fingeravtryck påträffats på föremål som är med i mordutredningen. Mannen greps alltså av en ren slump i Uppsala.

Det är inte speciellt vanligt med fall av den här typen, där det krävs utlämning. Advokat Christer Söderberg berättar att han har varit med om en handfull.

Men sådana här fall är rätt så byråkratiska. För att utlämningen ska bli av väntar man nu på översättning av ett formellt dokument som just nu bara finns på franska.

– Det ska komma upp en europeisk arresteringsorder i original som ska översättas, som ska gås igenom och min huvudman då ska uttrycka samtycke, att följa den och låta sig utlämnas. Sedan är det ju en flygresa ner bara, säger Christer Söderberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista