Snön har ändrat konsistens. Mark Earthy/Scanpix.

Ishalt i snön stiger

1:37 min

Forskare vid Uppsala universitet har konstaterat att snökonsistensen har förändrats under de senaste tjugo åren. Snön är i dag mer isig än förr, och det här skapar problem bland annat för renägare.

Alf Johansen i Porsanger i Finnmark, måste nu utfodra renarna oftare för att klara vintrarna.

– Det är mer vind och kanske faktisk lite mindre snö.

Vid Abisko naturvetenskapliga forskningsstation har man observerat snöns konsistens sedan 1960-talet. Forskare vid Uppsala universitet har undersökt materialet och resultatet visar att ismängden i snön har ökat från fem till tio procent.

- Om man tittar på snön, så kan man se att de senaste 15 - 20 åren har snön blivit mer isig, säger Cecilia Johansson, Forskare vid Uppsala Universitet.

Forskningen visar att isskiktet har ökat markant och forskare Cecila Johansson antar att temperaturökningen är orsaken.

- Vi tror det beror på att medeltemperaturen ökar under året, så att vintertemperaturerna går upp, vilket bildar lager i snön.

Alf Johanssen driver renskötsel norr om Karasjok och han upplever dagligen klimatförändringen. Starkare vindar på vintern låser betet och han måste därför utfodra djuren.

- Renen får inte tillgång till bete som kunde ha varit där, säger Alf Johanssen, renägare i nordnorge.

Reportrar Jonni Skoglund och Sara Björne/Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista