Södertörns Tingsrätt. Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Omskärelse av pojkar upp i rätten

"Folk känner inte till att man måste ha ett visst tillstånd"
1:40 min

I Södertörns tingsrätt börjar idag rättegången mot en 50-årig man som misstänks för olaglig omskärelse av pojkar i bland annat Enköping och Tierp. Och det första gången som en person i Sverige åtalas för att olagligt ha omskurit pojkar.

– Det skulle kunna ha att göra med att folk inte känner till att man måste ha ett visst tillstånd, eller att man inte känner till att man kan göra det inom sjukvården. Eller att man tycker att det är för dyrt att gå till vanlig sjukvård. Att man känner helt enkelt inte till att det är otillåtet att göra sådant här om man inte har tillstånd, och därför anmäler man inte, säger åklagaren Anders Tordai.

Det är enligt åklagaren anmälningar från sjukvården och socialtjänsten som gjort att det för första gången väcks åtal för olaglig omskärelse, trots att lagen funnits i 9 år, och trots att Socialstyrelsen räknar med att det sker mellan 1000 och 2000 olagliga omskärelser varje år i Sverige.

Enligt lagen får omskärelse utföras under vissa förutsättningar, antingen inom offentlig sjukvård eller av någon som har fått särskilt tillstånd. Men 50-åringen, som är Egyptisk medborgare, misstänks för att vid nio tillfällen under 2008 och 2009 ha utfört omskärelser på pojkar i olika åldrar under 18 år, utan att han haft tillstånd från Socialstyrelsen att utföra ingreppen.

Ett av ingreppen ska ha skett i Enköping, och ett annat på en pojke i Tierp. När det gäller händelsen i Tierp ska 50-åringen inte ha använt tillräcklig bedövning vid omskärelsen, och han är därför också misstänkt för misshandel, och det gäller även i två andra fall.

– En del pojkar har orsakats skada av det här. I ett fall har bedövningen inte varit tillräcklig anser jag. Och i två fall har pojkarna fått sådana skador att jag menar att det här har gjorts på ett felaktigt sätt. I vart fall har handlingen efter själva ingreppet skett på ett felaktigt sätt. Man har lagt felaktiga förband, säger Anders Tordai.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".