Mögel på Uppsalas äldreboenden tvingar till flytt

Äldre personer i Uppsala tvingas flytta från sina bostäder sen flera äldreboenden drabbats av vattenskador och mögel. Vissa äldre har till och med fått flytta flera gånger.

En av dem är Maragreta Malms åttionioåriga mamma Svea Westergren som idag ska flytta för tredje gången på ett drygt år.

Förra året fick hon flytta ut från sin lägenhet på Årstagråden på grund av en vattenskada. På hösten flyttade hon tillbaka igen. Och nu är det dags att flytta igen för under våren har kommunen upptäckt mögelsporer i köket på boendet. Margareta Malm tycker att kommune  kunde ha kollat genom hela fastigeheten innan inflytten. 

Svea Westergren är inte ensam om att tvingas flytta. Den senaste tiden har flera äldreboenden drabbats av vattenskador och mögel. Sedan i höstas har ett tjugotal lägenheter på Årstagården, Västergråden och Lundgården berörts.

Eva Widenfalk på äldrekontoret beklagar att äldre måste byta boende, men säger att det här är såndant som inte går att påverka.

När det gäller Årstagården och de äldre som fått flytta flera gånger så säger Patrik Stridfält, förvaltare på Uppsalahem att det inte fanns någon anledning att kontrollera hela huset när de äldre var evakuerade förra året. 

Margareta Malm, som inte är nöjd med hur kommunen skött det här tycker att det är synd att hennes mamma ska flytta igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista