Håbo kommunhus. Foto Astrid Iselidh/SR.
Håbo

Kritik mot särskoleutredningar

Håbo kommun får allvarlig kritik från Skolinspektionen för de utredningar de gör innan barn börjar särskolan. Skolinspektionen har granskat utredningarna kring 13 elever och hittat brister i alla.

Det här är allvarligt säger Carin Holtz på Skolinspektionen:

-Ja, problemet är ju att det är elever som inte tillhör personkretsen. De ska ju inte gå särskolan utan de ska ju gå i grundskolan och få det stöd de har rätt till. Det är ju helt enkelt på de sättet att man stängs av från en vanlig gymnasieutbildning och det är ju en väldigt livsavgörande beslut på det sättet.

Kan ni se i era utredningar om det går barn i Håbo som går i särskolan som inte ska gå i särskolan?

-Nej, det tar vi inte ställning till. Det är en bedömning som kommunen själv måste göra, säger Carin Holtz.

Skolinspektionen har granskat utredningar i 30 slumpvis utvalda kommuner i landet. I Håbo har de alltså hittat brister i alla de tretton ärenden de tittat på.

I flera fall saknas någon eller några av de utredniningar som ska göras och Skolinspektionen kräver nu att kommunen kompletterar och gör nya utredningar i de här fallen - och också ser över alla andra utredningar kring elever som går i särskolan. Kerstin Cabrales Alin är bildningschef i kommunen:

-Ja, det är självfallet allvarligt.

Skolinspektionen menar att det här är allvarligt för att det finns utredningar som ska göras som helt enkelt inte har gjorts. Varför har det blivit så?

-Jag kan inte svara på det just nu. Det är det vi måste utreda. Det här kan vara saker som ligger längre tillbaka i tiden också. Det är det vi måste ta reda på nu vad som falerat och åtgärda det.

Så vad gör ni nu med de här utredningarna?

-Skolinspektionen kräver ju att vissa utredningar måste göras om och det kommer vi att göra naturligtvis, säger Kerstin Cabrales Alin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".