1 av 2
Jens Ellingsson, Jan Thorelius, Anna Rask-Andersen, Mats Gulliksson och Stefanie Friberg är alla representanter för olika läkarförbund i Uppland. Foto Mona Wahlund.
2 av 2
Erik Weiman(M). Foto: Alexander Gagliano/SR
AKADEMISKA SJUKHUSET

Läkarprotest mot besparingar

Fackförbunden för läkarna vid Akademiska sjukhuset i Uppsala är oroliga för att universitetssjukhuset succesivt kommer att försvinna från landstinget. Detta om besparingarna på Akademiska fortsätter.

Vid en presskonferens idag sa företrädare för facken att läkare flyr att arbeta på den högspecialiserade delen och universitetsdelen av Akademiska, eftersom budgeten är underfinansierad.
Man vill nu föra en mer regelbunden dialog med politikerna, vilket man inte har gjort tidigare, och läkarna tror inte att politikerna förstår hur allvarligt läget är.

-Det finns inte möjlighet för läkarna att få tid att forska för att de behövs i sjukvården hela tiden och folk orkar helt enkelt inte. Risken i det långa loppet är att vi inte får något universitetssjukhus utan att vi får ett länssjukhus, säger Anna Rask-Anderssen, ordförande för Upplands allmänna läkarförening.

Moderaten Erik Weiman, ordförande i landstingsstyrelsen välkomnar en dialog med läkarna men menar att pengarna till Akademiska ska räcka.

-När vi tittar på Akademiska sjukhuset så kan vi konstatera att den budget som vi har lagt är realistisk, säger Erik Weiman.

Är det så som läkarna hävdar att ni politiker inte har tagit hänsyn till befolkningens behov av sjukvård när ni har tagit beslut om budget?

-Jo, det har vi absolut gjort, säger Erik Weiman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".