Datorstrul gör att ambulans inte hittar fram

Det har inte blivit lättare för räddningstjänsten att hitta till fastigheter på landet sen de gamla postlådeadresserna togs bort.  Orsaken är att SOS Alarm som ska dirigera ambulans och brandkår inte lagt in de nya adresserna i sina datorer.

En av de som drabbades av att brandkåren inte hittade rätt är Tommy Olsson, som bor på Såglandet i Tierp.

Det var i samband med att det började brinna i ett skogsparti nära det hus där Tommy Olsson bor som man ringde SOS Alarm. Flera år tidigare hade man likt 8000 andra hushåll i kommunen fått sina gamla postlådeadresser utbytta av kommunen. Syftet med hela adressändringen var att det skulle bli lättare för räddningstjänsten att hitta.

De nya adresserna var kopplade till en fastiget och kommunen lade in fastighetens geografiska koordinater in i en datasbas som sköts av Lantmäteriet. Men hjälpen dröjde.

När Upplandsnytt kontrollerar saken visar det sig att SOS Alarm som ska dirigera fordonen rätt inte har de nya adressernna med koordinaterna i sina databaser. Detta trots att det två år sedan adressändringarna gjordes.

Nils-Erik Norin är affärsområdeschef på SOS Alarms huvudkontor i Stockholm och han förklarar att man ännu inte lyckats samordna arbetet med Lantmäteriet.

På Tierps kommun där har man lagt ned mycket arbete på att ändra nästan 8 000 postlådeadresser i kommunen och informera medborgarna om vinsterna reagerar man med förvåning när man får höra att SOS Alarm inte har de nya adresserna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista