Buss Upplands Lokaltrafik, UL. Foto: Erik Thyselius/SR

UL saknar rutiner för jäv

"Det finns naturligtvis saker som borde ha uppdaterat tidigare"
1:22 min

Nu offentliggörs revisionsrapporten av hur Upplands Lokaltrafik hanterade sommarens upphandling då en anställd läckte information till en av anbudsgivarna. I rapporten beskrivs UL:s riktlinjer för upphandling som föråldrade och anbudsprocessen kritiseras för att vara bristfälligt dokumenterad.

Något som UL:s styrelseordförande Fredrik Ahlstedt kommenterar så här: 
– Så ska det ju inte vara, så det har vi tagit tag i och fixat till, säger UL:s styrelseordförande Fredrik Ahlstedt.

Som Upplandsnytt berättat tidigare läcktes uppgifter till Nobina vid sommarens upphandling av regiontrafiken i Uppland. Nu offentliggörs den rapport om upphandlingen som UL beställde från ett utomstående revisionsföretag. I rapporten framgår att läckan vid tre olika tillfällen delgav Nobina hemlig information om de andra anbuden, vilket läckan berättat i två mejl till UL:s vd Malte Burwick.

Revisionsrapporten riktar kritik mot UL för bristande dokumentation i flera faser av upphandlingen, bl.a. förhandlingsmöten med anbudsgivarna och vid anbudsöppnande. Det kan till exempel inte kontrolleras att anbuden i andra omgången inte öppnades innan anbudstiden gått ut.

UL rekommenderas att ta fram riktlinjer för att hantera eventuella jävsförhållanden hos personalen som arbetar med anbuden. En person hade nämligen tidigare varit anställd hos en av anbudsgivarna. Överlag beskrivs UL:s riktlinjer för upphandling som föråldrade - något som styrelseordförande Fredrik Ahlstedt inte håller med om.
– Det finns naturligtvis saker som borde ha uppdaterats tidigare, men samtidigt tycker jag att grunddokumentet står sig ganska bra, säger UL:s styrelseordförande Fredrik Ahlstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".