Tågkaos igen - pendlare bävar

"Jag tog bilen istället för att mitt tåg var försenat"
1:38 min

Vintern har bara börjat och kaoset i tågtrafiken verkar vara ett faktum. De senaste dagarna har det varit en hel del störningar till och från orter i Uppland och problemen har fortsatt i dag. Ända sedan i morse har det varit såväl förseningar som inställda avgångar på olika linjer.  Två avgångar på Uppsalapendeln - en i vardera riktning - ställdes in eftersom det inte fanns någon lokförare.

En rad åtgärder har under året vidtagits av både SJ och Trafikverket för att undvika en upprepning av förra årets tågkaos, men de pendelresenärer vi pratat med känner sig oroliga för om de ska komma fram i tid i vinter.

– Tågen är försenade, tågen stannar, dörrarna fungerar inte, ja, alla möjliga olika fel.

– Så fort det kommer snö så tänker man att nu är det kört.

Ja, under det här inledande vintervädret har det varit en hel del inställda tåg och förseningar. Anders Hedberg pendlar från Tierp till Stockholm och han känner sig orolig över att inte komma fram i tid i vinter. Efter att ha kommit sent även om han tar tidigare tåg har han nu ett nytt knep när han har en viktig tid att passa:

– Ja, då tar jag bilen för den litar jag på. Förtroendet för den spårbunda trafiken, den är ju på väg ner i botten. Folk skrattar ju på tågen när vi sitter där och är ironiska över hur de här sköter sitt arbete.

För att undvika förra årets kaos har både SJ och Trafikverket vidtagit en rad åtgärder. Trafikverket har bland annat fokuserat på linjelok som röjer snö från spår och bangårdar och tagit in extra bemanning som ska skotta plattformar och växlar. Kenneth Stjerndorff från Trafikverket:

– Vi försöker verkligen och det gjorde vi naturligtvis även förra vintern, men jag skulle tro att vi är bättre förberedda nu.

När jag berättar att Anders Hedberg tar bilen om han har en viktig tid att passa reagerar han så här:

– Det kan man ju förstå. Erfarenheterna är ju dåliga från förra vintern. Det är klart vi har en resa för att öka förtroendet lite grann, så är det definitivt.

Från SJ:s sida har man förberett sig inför vintern genom bland annat bättre beredskap för hjulsvarvar, fler platser där tågen kan avisas och man har tillsatt en så kallad kundgrupp som ska fokusera på bättre service till resenärerna exempelvis när det gäller information vid tågförseningar. Sven-Ingvar Håkansson från SJ:

– Som det känns just i varje fall så ska vi nog faktiskt försök att se vintern an med tillförsikt, men jag kan ju inte sitta och garantera någonting.

– Är det dåligt väder, då får man faktiskt räkna med i sin planering att då tar det lite längre tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".