Här i personalmatsalen Blå korset blir det ingen gemensam julgröt i går.
Akademiska sjukhuset

Ingen julgröt för sjukhuspersonal

"Förut lagades julgröten i vårt kök"
1:43 min

Under många år har det varit en tradition på Akademiska sjukhuset i Uppsala att personalen samlas till en gemensam julgröt. Men i år, efter ett tufft år för många på sjukhuset, så ställs den gemensamma julgröten in.

Annemieke Ålenius, administrativ direktör på Akademiska, säger att företaget som driver personalmatsalen helt enkelt inte klarar att ordna fram tillräckligt med gröt:

-- Förut lagades julgröten i vårt kök, men det gör man inte längre. Man behöver då transportera en viss mängd gröt till sjukhuset, och därför ville företaget styra upp antalet portioner till 2000 per dag. Och vi får inte till det logistiskt, att kunna begränsa så att inte fler än 2000 kommer på en viss dag. Förra året transporterades gröten hit från ett annat ställe, och då fick man problem med att gröten tog slut, säger Annemieke Ålenius.

Nej, någon gemensam tomtegröt blir det inte i år på Akademiska, i stället ges 70 kronor per anställd så att avdelningarna var för sig får hitta på, som det heter, en gemensam aktivitet.

– Vi brukar gå hela avdelningar i olika omgångar och äta julgröten, säger en manlig anställd.

– Det är tråkigt faktiskt, för det är i alla fall nåt! säger en annan man i personalen. 

En kvinnlig anställd berättar:

– Förut hade vi jullunch med skinka och sill, men sen blev det ändrat till bara julgröt. Då slutade jag gå hit, jag tycker vi var värda mer än så.

Och nu blir det alltså inte heller julgröt?

– Jaa, vad ska man säga? Det beskriver väl kanske lite hur klimatet är på sjukhuset just nu.

Hur blir det då kommande år?

– Det får vi följa upp i januari eller februari, säger Annemieke Ålenius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".