Blev nerslagen med stol på matställe

"Just nu genomför vi förhör"
0:45 min

Polisen håller just nu på att förhöra vittnen och titta på övervakningsfilmer från hamburgerrestaurangen i centrala Uppsala, där en man misshandlades av flera män inatt, efter att han sagt ifrån när de störde och kastade mat inne på stället.

Är du rädd för att ingripa, för att du själv kan råka illa ut?

– Håll dig borta, larma så fort som möjligt. Gå inte in och ingrip själv på något sätt, precis som mina medarbetare gjorde i natt då. De följde ju säkerhetsrutinerna. De tillkallade ju hjälp och alltihop och de lade sig inte på något sätt i själva, säger Claes-Göran Jönsson, restaurangchef.

 Men det är inte självklart hur man ska agera när man ser något som är fel och det är ju uppenbarligen inte helt riskfritt heller.

Det finns både lyckade och mindre lyckade exempel där privatpersoner agerat när de sett något

I slutet av oktober kunde tre personer i Uppsala gripas, misstänkta för ett flertal stölder mot äldre personer. De kunde gripas efter att en privatperson blivit misstänksam, följt efter och sedan larmat polis.

Och det här är ett bra agerande menar Lisa Sannervik från Uppsalapolisen.

 – Det är ju ett väldigt bra exempel och det är väl väldigt rådigt att kanske bara stanna och iaktta och larma.

Ett mindre lyckat exempel skedde för några år sedan under sommaren 2005. Då var det en man som blev ihjälslagen i Stockholm efter att ha tillrättavisat en annan man som kissade i en port i staden.

 Lisa Sannervik från Uppsalapolisen igen:

– Det här är ju väldigt svåra saker att ge någon form av råd i, men jag tror att man behöver vara försiktig och läsa av den här situationen. Vad är det för person jag har framför mig och göra en bedömning om man kan hantera det eller inte.

Polisen har fortfarande inga misstänkta för gruppmisshandeln i natt, men man arbetar för fullt med utredningen.

– Just nu så genomför vi förhör med vittnen och vi har också hämtat in den övervakningsfilm som finns från restaurangen som vi kommer att granska. Vi söker ju naturligtvis fler vittnen till det här så om man har gjort iakttagelser så är vi väldigt intresserade av att komma i kontakt med de personerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".