Inte diskriminering att särbehandla utlandsfödda

Det var inte etnisk diskriminering när Uppsala universitet öronmärkte 30 platser vid juristlinjen till elever med utlandsfödda föräldrar.

Den slutsatsen drar justitiekanslern, JK, som företräder universitetet i den rättsliga tvisten.

JK menar att det finns möjligheter att göra undantag från förbudet mot diskriminering för att till exempel öka den etniska mångfalden eller minska social snedrekrytering. Positiv särbehandling på etnisk grund ska därmed vara tillåten vid rekrytering till högskolan, fastslår JK.

Uppsala universitet införde på försök regeln att 30 av de 300 platserna på juristlinjen skulle tilldelas elever med utlandsfödda föräldrar. Universitetens syfte var att öka mångfalden bland studenterna.

I början av året klagade två personer hos diskrimineringsombudsmannen DO. De två har svenska föräldrar och blev inte antagna till juristlinjen.

DO höll med de klagande om att det var diskriminerande och skickade ärendet vidare till JK med krav på 240 000 kronor i skadestånd.

JK har nu läst lagens förarbeten och kommit fram till att universitetet inte gjorde fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".