Språkpris till Uppsalaprofessor

Den så kallade Klarspråkskristallen 2004, priset för ett klart och enkelt myndighetsspråk, går till Karin Carlson, biträdande professor i mikrobiologi vid Uppsala universitet.

Carlson belönas för att hon bland annat lyckats balansera mellan engelska och svenska i den naturvetenskapliga högskolevärlden, underlättat studenternas inlärning och främjat kommunikationen mellan experter och lekmän.

Två myndigheter får Lilla klarspråkskristallen. Handikappombudsmannen får priset för att man utvecklat en begriplig och lättillgänglig hemsida. Norrköpings kommun belönas för ett enträget språkvårdsarbete, förankrat hos både anställda och förtroendevalda.

Prisutdelare var utbildnings- och forskningsminister Thomas Östros. Bakom priserna står Klarspråksgruppen, som har regeringens uppdrag att främja språkvården hos myndigheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista