Tveksamt intryck från pastorn i Knutbyrättegången

I dag var det dags för den mordåtalade Knutbypastorn att höras i Uppsala tingsrätt. I mer än fyra timmar förhördes han av åklagaren Anne Sjöblom.

Pastorn hade svårt att förklara hur det kom sig att han inte förstod vad barnflickan tänkte göra den 10 januari i år, trots att han och barnflickan utväxlade en rad telefonsamtal och sms under det dygnet.

Nej, inte ens när barnflickan ringde honom sent på natten efter att ha skjutit ihjäl pastorns fru Alexandra och då hon stod på altanen till Daniel Lindes hus innan hon gick in och försökte mörda också honom, inte ens då förstod pastorn vad barnflickan höll på med, hävdade han.

Månaderna före 10 januari utväxlade pastorn och barnflickan 1200 sms och talade i mobiltelefon i 13 timmar, men pastorn hade svårt att förklara vad innehållet varit i kontakterna. Han menade att en del sms syftade på ställen i bibeln, men förklaringarna var så invecklade att till och med rättens ordförande Erik Lempert skakade på huvudet. Där barnflickans berättelse gjort ett sammanhängande och övertygande intryck har pastorns historia varit defensiv och full av frågetecken och som det verkat krystade förklaringar. Efter den här dan måste pastorns situation bedömas som mycket besvärlig.

Polisen arbetar fortfarande med att återskapa dom raderade sms:en, bland annat ett där pastorn ska ha berättat för barnflickan att tvättstugedörren till pastorns hus stod öppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista