1 av 2
Fredrik Skatt och hans familj hoppade från fönstret längst upp, på fjärde våningen, ner på taket till det lägre huset. Foto: Mårten Nilsson/SR
2 av 2
22 personer fick evakueras efter en lägenhetsbrand på Dragarbrunnsgatan i centrala Uppsala.
Uppsala

Hoppade för att fly branden

7:46 min

Polisens kriminaltekniker inledde sitt arbete under dagen för att ta reda på vad som orsakade branden på Dragarbrunnsgatan i Uppsala. En av familjerna flydde huset genom att hoppa från ett fönster på fjärde våningen ner på ett tak:
- Ulrika virade ner vår son så långt hon kunde och sen släppte hon, berättar pappan Fredrik Skatt.

Fredrik Skatt hade själv hoppat först för att kunna ta emot de andra. Utanför huset fanns en byggnadsställning som hjälpte till att hindra dem från att falla ännu längre ner.

- Vår son föll hårt i taket, men han klarade sig med ett skrubbsår och om man bryter ett ben eller två i det läget, det bryr man sig inte om.

Det var vid halvfyra-tiden som räddningstjänsten larmades och sammanlagt 22 personer evakerades från fastigheten.

Ingen person ska ha ådragit sig några allvarliga fysiska skador. Samtliga evakuerade fick till en början tak över huvudet på Samariterhemmet, som ligger på samma gata.

Under förmiddagen har flera av de drabbade inkvarterats på hotell genom försäkringsbolagens försorg. Hur länge det dröjer innan de kan flytta tillbaka är oklart. Några boende har fått polisens klartecken att flytta in i huset igen.

Under dagen har polisen genomfört en teknisk undersökning för att ta reda på brandorsaken, men utgången av den visste man ingenting om under kvällen på Uppsalapolisen.

– Vi bör veta det under morgondagen, säger Jesper Lundström, vakthavande befäl.

Just nu är vi inne i den tid på året då det sker extra många bränder, och hittills har brandkåren fått rycka ut mer än förra året, säger Göran Karlsson som är chef för brandförebyggande avdelningen vid brandförsvaret i Uppsala.


– I november månad har vi haft 22 bränder i byggnader, förra året var det någonstans kring 15 eller 16, men om det beror på kylan och vädret, det vet jag inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista