Postombudet Kurt Gelinder är besviken eftersom han inte får fortsätta med sin postverksamhet.

Postombuden flyttar till köpcentret

"Först och främst måste jag se över min personal"
2:08 min

Posten ska finnas där vi storhandlar och inte där vi bor. Nu omorganiserar Posten så att ombuden flyttas från mindre närbutiker, till större köpcentra.

– Först och främst måste jag se över min personal, om att jag måste ta bort ungefär en heltid och det är ganska mycket i min verksamhet. Och sedan så måste jag ju bygga om butiken igen, säger handlaren Kurt Gelinder.

Posten har haft ombud nära bostadsområdena de senaste tio åren, men nu byter man strategi och satsar på stora köpcentra. Tanken är att vi ska ordna våra postärenden samtidigt som vi storhandlar. Ove Eriksson på Posten Meddelande är ansvarig för ombudsnätet i Uppland.

Det låter som att det handlar om platser dit man måste åka bil. Hur tänker ni om de kunder som inte har bil?

– Vi försöker naturligtvis att etablera oss där det finna goda allmänna kommunikationer och vi tror att för flertalet kunder så kommer den här förändringen att bli bättre, säger Ove Eriksson på Posten.

Jag tänker på gamla människor med rullatorer som har lite svårt att röra sig och som har kunnat göra sina postärenden när men inte kommer att kunna göra det längre. Vad säger du till dem?

– Jag tror att vi kan tillgodose även deras behov, med kommunala transporter och man kan även få ut sin försändelse med bud, säger Ove Eriksson.

Men postkunderna på Ica Brantingstorg verkar inte lika övertygade.

– Nu har jag friska ben men de som inte har det hur långt ska de gå, undrar  en kvinna.

– För mig är det inget problem, och jag är dessutom bilburen. Men spontant bor det väldigt många gamla människor här, och det blir ju förödande för dem, säger en annan kvinna.

– Mitt närmsta ombud blir väl troligtvis Gränby Centrum då, och så här års är det inte helt bekymmersfritt att ta mig dit, s. Det är ju också en väldigt viktig serviceinrättning - samhället måste ju fungera., säger en tredje kvinna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".