Extra svårt att få flytta till äldreboende i Uppsala i år

Äldre som behöver komma in på ett äldreboende i Uppsala, och har fått rätt till en plats riskerar att få vänta länge innnan de får komma in i år. Kommunen befarar att väntetiderna kan bli över tre månader framöver.

Uppsala kommun håller sedan förra året på med en stor förändring av äldreboendena. Bland annat ska antalet vårdplatser minska och olika typer av äldrevård ska koncentreras till olika äldreboenden. Mitt i den här flytt- och ombyggnadsprocessen har dessutom ett tjugotal bostäder på tre olika äldreboenden drabbats av vattenläckor och mögelskador.

Det här gör, som Upplandsnytt berättade igår, att ytterligare äldre har fått flytta. Det betyder inte bara problem för dem utan det gör också att de äldre som behöver komma till ett äldreboende och har fått rätt till det kan få vänta länge på att få komma in, antingen hemma eller färdigbehandlade på sjukhus, eftersom platser som de behöver tas nu upp av dem som måste flytta på grund av vattenläckorna. Eva Widenfalk, strateg på äldrekontoret menar att det här är något som kommunen inte kunnat påverka, men beklagar de långa väntetiderna.

I nuläget är det 58 äldre som har fått rätt till ett boende som står i kö, mer än under förra året då det under olika perioder var mellan 20 och 50. Justiteombudsmannen har sagt att äldre inte ska behöva vänta längre än tre månader på en plats, och än så länge bedömer Uppsala kommun att ingen behövt vänta längre än så, men de befarar att väntetiderna kan bli längre framöver.

Även tre månaders väntan kan vara lång tid så därför försöker kommunen hitta lösningar som utökad hemvård eller tillfällig plats på vårdboende säger Eva Widenfalk

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".