Flera öppna förskolor läggs ner

Öppna förskolorna i Balingsta och Vänge utanför Uppsala läggs ner. Det beslutade barn- och ungdomsnämnden igår kväll. De flesta andra öppna förskolor i Uppsala ska samtidigt utvecklas till att bedriva ett mer stödjande arbete för familjer.

I Balingsta väcker beskedet starka reaktioner bland föräldrar. Jenny Sandberg och Sandra Sjögren med döttrarna Hanna och Natalie sitter tillsammans med sju andra barn och föräldrar på golvet på öppna förskolan i Balingsta.

Totalt är det runt 150 familjer som brukar komma till öppna förskolorna i Balingsta och Vänge som drivs av samma vuxna. Idag är Hugo, som är fyra och ett halvt och sitter framför kassaapparaten det äldsta barnet här. Sandra Sjögren säger att hon haft stor hjälp av att det finns kunnig personal på öppna förskolan.

Öppna förskolorna har levt under ett hot länge, i höstas föreslogs att åtta av tio skulle läggas ner. Det mötte stora protester och sen fick alla vara kvar, ett tag. Kommunen vill nu satsa på att göra de öppna förskolorna till familjecentraler där mödravård, barnavårdcentral, soc och öppna förskolan samarbetar, för att tidigt fånga upp familjer med problem, och då prioriteras öppna förskolor i socialt utsatta områden.

-På sätt och vis kan man ju förstå det men samtidigt kan man ju undra alltså då skapar man ju ett problem här om man tar bort det här. Om tre till fem  år kan det ju se likadant ut här för att vi har förlorat det, säger Jenny Sandberg.

Förutom de två öppna förskolorna i Vänge och Balingsta ska också den i Årsta läggas ner, den kommer att ersättas av andra familjecentraler i närheten. Barn- och ungdomsnämndens ordförande Bengt Sandblad säger att de ska försöka hjälpa till så att de öppna förskolorna på landsbygden ska kunna drivas vidare av någon annan och säger att kommunen kanske kan lämna något litet ekonomiskt bidrag till driften. Förslaget att ta ut en avgift för öppna förskolan blir inte verklighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista