Kött i charkuteridisk. Foto: Hasse Holmberg / Scanpix

SLU och charkföretag öppnar slakteri

Uppland får nästa år ett nytt slakteri. Det är de lokala charkföretagen Andersson & Tillman och Faringe Kött och slakt som står bakom satsningen tillsammans med SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet.

Anläggningen, som ska invigas sommaren 2011 i Lövsta utanför Uppsala, kommer att ta emot nöt, gris och lamm för slakt. Förutom köttproduktion kommer SLU att bedriva undervisning och forskning på slakteriet.

- Att djurtransporter ska vara så korta som möjligt är viktigt för både djurägare och konsumenter, säger Lars-Henrik Säfström, vd på Faringe Kött och Slakt.

- Vi producerar och levererar lokalproducerade köttprodukter till en lokal marknad. Det nya slakteriet innebär att vår verksamhet kompletteras och expanderar, säger Ulf Tillman, vd på Andersson & Tillman.

- Slakteriet nås lätt av våra forskare och studenter och får moderna lokaler som är anpassade för undervisning och forskning, säger Kerstin Svennersten Sjaunja, dekanus på fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap.

Bygget beräknas kosta 58 miljoner kronor. När slakteriet är i full drift kommer tjugo personer att vara sysselsatta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista