1 av 2
Här bor Lars-Olof Lindell, på en fastighet i Långalma i Östhammars kommun, fast han är skriven på en adress i Uppsala. Foto: M Nilsson/SR
2 av 2
Anders Ågren. Foto: Mårten Nilsson/SR.

Politiker fick avslag - igen

Skatteverket har nu för andra gången avslagit en begäran från Socialdemokratiske politikern Lars-Olof Lindell om att få vara folkbokförd i Uppsala. Skatteverket konstaterar än en gång att allt talar för att Lindell i verkligheten är bosatt i Östhammars kommun.

I och med beslutet är det inte möjligt för Lindell att ta politiska uppdrag i Uppsala kommun den kommande mandatperioden, och hans karriär i Uppsalapolitiken kan nu vara över. 

Lars-Olof Lindell har den senaste tiden kämpat för att förlänga sin långa karriär i Uppsalapolitiken, där han bl a varit kommunstyrelsens ordförande och under senaste mandatperioden ordförande för Kommunrevisionen. Men för att få ta politiska uppdrag i en kommun måste man vara skriven där, och Upplandsnytt avslöjade i somras att Lindell i själva verket bodde i Östhammars kommun, trots att han var skriven i Uppsala, något som han själv också medgav:

- Jag har varit här ute sen jag blev pensionär i rätt stor utsträckning.

Varför har du inte skrivit dig i Östhammar?

- För att jag inte har nån lust att vara skriven i Östhammar. För att jag har kopplingarna till Uppsala.

Efter Upplandsnytts avslöjande utredde skatteverket saken och kom för ett par veckor sen fram till att Lindell ska vara folkbokförd i Östhammars kommun. Lindell reagerade direkt på beslutet och lämnade redan samma dag in en flyttanmälan till skatteverket, en flyttanmälan där både han själv och hans sambo ville skriva sig på en adress i Uppsala. Och till sitt parti lovade Lindell samtidigt att saken nu skulle ordna sig och att han därför var valbar som Kommunrevisionens ordförande också för de kommande fyra åren. Men skatteverket har nu alltså avslagit Lindells flyttanmälan. Anders Ågren är kommunikationschef på skatteverket Mälardalen:

- Om vi nyligen gjort en utredning som visar att den huvudsakliga dygnsvilan är på en ort så är det det som gäller. Vi har inte fått in nånting nytt som styrker att en flytt skulle ha skett, säger Anders Ågren.

Hos Socialdemokraterna i Uppsala är Anita Berger valberedningens ordförande:

- Ja, det var ju överraskande, för jag uppfattade Lars-Olofs besked när han och hans sambo hade lämnat in flyttanmälan som att det var klart. Är det så att Lars-Olof inte är valbar till ett uppdrag i kommunen, då är det ju inte möjligt för oss att nominera honom. Men jag måste få prata med honom själv innan jag gör några andra kommentarer, säger Anita Berger.

Men ni har redan nominerat honom till kommunrevisionen?

- Ja, det har vi gjort. Men det går att ändra på så länge inte kommunfullmäktige fattat beslut om namn till de olika uppdragen.

När fattar fullmäktige sitt beslut?

- 13 december.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".