Facket protesterar mot besparing

Både de anställda och patienterna kommer att drabbas av försämringar efter att Akademiska sjukhuset infört anställningsstopp för all personal. Det tror Agneta Wiberg på vårdförbundet.
Som vi berättade igår så har Akademiska sjukhusets ledning infört flera akutåtgärder för att komma åt de stigande lönekostnaderna. En av dem är att ingen ny personal få anställas, ens vid uppsägningar. En annan är att alla höjningar av löner utöver den årliga löneförhandlingen stoppas och att övertid och jourkompensation helst ska tas ut i tid i stället för i pengar. Agneta Wiberg, ordförande för Vårdförbundet i Uppsala län, tror att ett anställningsstopp kan få allvarliga konsekvenser. Bland annat tror hon att det kommer att leda till fler sjukskrivningar bland personalen. Men landstingsrådet Mats O Karlsson säger att åtgärderna antagligen är berättigade, trots att patienterna kan drabbas och väntetiderna kan öka.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista