Privat bolag styr ambulanserna

1:46 min

Lanstinget gör nu ett nytt försök med att låta ett privat bolag dirigera ambulanserna och prata med den som ringer 112. Det blir bolaget MedHelp som tar över från SOS Alarm i Uppsala, Västmanland, Sörmlands läns landsting och på Gotland.

– Vi tycker att vi på det här sättet får en väldigt bra utlarmning av ambulansen, det vill säga kopplingen mellan den som ringer och den som kommer i ambulansen blir bättre, säger landstingsrådet Erik Weiman (M).

Om knappt ett år, den 1 november 2011 så kommer alla ambulanser i Uppsala län att larmas ut och dirigeras av Medhelp - ett företag med finska ägare - som sköter sjukvårdsrådgivningen per telefon åt flera landsting runtom i landet.

Uppgörelsen som blev klar i dag omfattar även ambulanserna i Södermanland, Västmanland och på Gotland. Tre nya larmcentraler ska nu byggas upp, bland annat en i Uppsala. Kontraktet löper på tre år och kommer kosta landstinget nio miljoner kronor, vilket är en fördyring på två miljoner kronor. Landstinget räknar med en högre kvalitet i form av en högre kompetens på personalen på de nya larmcentralerna.

Samhällsägda SOS Alarm, som har uppdraget i dag, och som var med och tampades om kontraktet är man i dag besvikna, men inte särskilt förvånade. Johan Hedensiö är VD.

-Vi har en skild syn på de här uppdragen. Det här kravet på en separat central för ambulansdirigering och prioritering som då bryter den inriktning som vi strävat mot i flera år med ökad samverkan och riskerar också att öka utlarmningstiderna för hjälpsökande.

Det här är andra gången som Landstinget i Uppsala län lägger ut ambulansdirigeringen på entrepenad. Förra hösten fick gävleföretaget OpenCare uppdraget. Men alltsammans stoppades eftersom bolaget inte höll måttet, enligt landstinget. Den här gången har man varit nogrannare, säger landstingsrådet Erik Weiman.

– Vi har varit noggranna i granskningen av den leverantör vi har valt och att vi räknar med att det här är en leverantör som kan uppfylla sina förpliktelser.

Hur kommer det här fungera då? Var hamnar man när man ringer?

– För den person som larmar via 112 så blir det ingen skillnad utan man ringer 112 och då kommer det en ambulans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista