Stor enkät om integration i Uppsala

Nu vill Uppsala kommun veta mer om medborgarnas attityder i integrationsfrågor. I dagarna får 1500 slumpvis utvalda Uppsalabor en enkät i brevlådan.

-Vi hoppas få fram en bild på det här. Vi hoppas också att vi får in idéer på hur medborgarna själva ska kunna medverka i olika sammanhang, säger Gro Hansen är mångfaldsstrateg på Uppsala kommun 

Enkäten går ut till personer mellan 15-65 år och behandlar många olika teman som segregation, integration, diskriminering, rasism, främlingsieltlighet, och även hur villiga de själva är att på något sätt öka integrationen.

Liknande studier har gjorts av andra kommuner och av Integrationsverket och ett av syftena är att jämföra hur Uppsala kommun ligger till i jämförelse med dem.

Men förutsättningen är att man får in tillräckligt många svar för att resultatet ska kunna vara tillförlitigt.

Utifrån enkäten vill kommunen skapa en bild av vilka uppfatningar som finns hos kommuninnnevånarna och då kan det bli aktuellt att göra speciella åtgärder inom vissa områden om det visar sig behövas.

Uppsalastudien har likheter med andra studier men skiljer sig också. Till exempel har man valt att sänka åldersgränsen på undersökningen berättar Gro Hanssen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista