"Fruns död vare inte en olycka"

När Knutbyrättegångens femte dag avslutades på fredagseftermiddagen var det med ett vittnesmål som kan komma att fälla den åtalade pastorn för mord på sin första hustru Helene 1999.

Läkaren och professorn Olle Nilsson redogjorde för sin slutsats att Helens död i badrummet inte kan ha varit fråga om en olycka.

- Skallskadans utssende är sådan att Helene inte kan ha orsakat sig den själv, sade Olle Nilsson.

Det var ett mycket tungt vittnesmål som Olle Nilsson kom med under fredagseftermiddagen. Olle Nilsson är specialist i patologi och är också vetenskapligt råd för socialstyrelsen när det gäller att bedöma skador mot bland annat huvudet, så hans slutsatser kan mycket väl komma att fälla pastorn för mord på första frun Helene 1999.

Övriga specialister hade under dagen dragit olika slutsatser av obduktionsmaterial och annat, men Olle Nilsson hävdar bestämt att det fanns information tillgänglig att gå längre i sitt resonemang än övriga specialister hade gjort. Efter vittnesmålet gick Olle Nilsson ut till det samlade journalistuppbådet utanför rättssalen och utvecklade sina synpunkter:

- Det kan inte ha varit en olycka. Det var ingen fallolycka, sade Olle Nilsson.

Olle Nilsson anlitades inte 1999 för att bedöma Helenes dödsfall. Hade han anlitats då är det mycket möjligt att en annan bedömning av dödsfallet hade gjorts den gången.

Också i övrigt bjöd eftermiddan på dramatik och oväntade vändningar. Under Olle Nilssons vittnesmål visade det sig att både advokater och åklagare hade analyserat Helenes dödsfall i badrummet utifrån premissen att badkarskranen varit fast och inte kunde röras, men plötsligt förstod pastorns advokat Ola Nordström att så inte var fallet.

Upplandsnytt frågade spaninsledaren Kenneth Ågren om dom nya uppgifterna betydde nåt för bevisläget, men enligt Ågren ska uppgifterna inte ändra något i det avseeendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".