Konventionellt kött såldes som kravmärkt

Swedish Meats slakteri i Uppsala har märkt vanligt kött som eko-kött - och det felmärkta köttet har sedan gått vidare ut i handeln som kravgodkänt. Det är organisationen Krav som upptäckt bristerna vid en av sina granskningar.

- Det är naturligtvis en mycket allvarlig avvikelse. Sådana här saker ska inte hända, säger Kjell Sjödahl-Svensson,vice VD på Krav i Uppsala.

Det var i samband med den årliga kontrollen på slakteriet i Uppsala som Krav upptäckte att slakteriet märkt köttet fel och låtit vanligt kött gå vidare till försäljning som kravgodkänt.

Det handlar inte om några stora mängder - man har konstaterat med säkerhet att kött från tre nötkreatur har felmärkts - men det är inte uteslutet att det kan vara mer.

- Det kan förekomma, men det allra mesta fungerar som det ska, säger Kjell Sjödahl-Svensson.

Slakteriet i Uppsala kommer nu få några veckor på sig att åtgärda brister - och sen kommer Krav att kontrollera slakteriet igen.

- Vi kommer naturligtvis att göra extra kontroller nu, för att se att felen har rättats till, säger Kjell Sjödahl-Svensson.

Uppsalaslakteriets slarv med märkningen har inte påverkat trovärdigheten, tror Kjell Sjödahl Svensson. Konsumenterna kan även i fortsättningen lita på att de får kött från kravgodkända djur när man handlar kravmärkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista