Få vaccinerar sina barn mot tuberkulos

Fler behöver vaccinera sina barn mot tuberkulos. Det säger Staffan Sylvan, som är smittskyddsläkare på Landstinget i Uppsala. Landstinget drar därför igång en informationskampanj.

I Uppsala län så vaccineras bara hälften av de spädbarn som bedöms vara i riskzonen för att smittas av tuberkulos.

- Vi har inte varit tillräckligt bra på att informera föräldrarna till barnen som bör vaccineras, säger smittskyddsläkaren Staffan Sylvan.

- Vi måste också informera vår personal bättre, fortsätter han.

Tuberkulos i olika former är vanligt i länder i Afrika, Asien, Latinamerika och Syd- och Östeuropa.

Till riskgruppen, 10% av alla barn, räknas dom barn som haft nära kontakt med personer som har tuberkulos eller där någon i familjen växt upp i ett land där tuberkulos är vanligt eller om familjen planerar en längre vistelse i ett land där tuberkulos är vanligt.

Utan vaccin riskerar ett spädbarn som smittas av någon av de allvarligare stammarna av tuberkulos att dö. Det är därför som Smittskyddsenheten är angelägna om att fler vaccineras. För att hindra smittspridning hos vuxna används andra metoder än vaccin.

Den första åtgärden blir alltså att försöka informera bort problemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista