Polishus försenat av elektrikerstrejken

Elektrikerkonflikten blåstes av sent i går kväll efter tre veckors strejk, bland annat vid bygget av det nya polishuset i Uppsala. Inflyttningen i det nya polishuset kan bli försenad på grund av strejken, men exakt vilka konsekvenserna blir är inte klart än.

Elektrikernas strejk blåstes av i går kväll efter att både fack och arbetsgivare accepterat medlarnas slutbud. Det treåriga avtalet ger elektrikerna 6,7 procents löneökningar på tre år plus en dags arbetstidsförkortning.

Striden har främst gällt stress och arbetsmiljöfrågor. Enligt det nya avtalet ska det nu vara Arbetsmiljöverket som har tillsyn och det slutliga avgörandet i arbetsmiljötvister, som oftast handlar om pressade byggtider. Om inte arbetsgivaren följer Arbetsmiljöverkets beslut blir det ett brott mot kollektivavtalet som ger facket rätt till skadestånd.

Att konflikten nu är över innebär bland annat att de omkring 25 elektrikerna som jobbat med det nya polishuset i Uppsala går tillbaka till jobbet. Hur strejken har påverkat bygget som Skanska se över nu i veckan, säger Skanskas distrikschef Lars Jonsson till Upplandsnytt.

Då ska man göra en bedömning av om polisernas flytt måste skjutas fram, eller om man kan snabba på bygget under sommaren. Beroende på vad bolaget kommer fram till kan det bli så att de som jobbar med bygget kan tvingas skjuta upp sina semestrar. 

- Det är inte omöjligt, men det beror på vad vi väljer att göra för åtgärder när vi nu gör vår analys, säger Lars Jonsson.

Vid andra byggen i Uppsala har konflikten inte fått så stora konsekvenser, eftersom strejken där inte bröt ut förrän i tisdags.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".