Polisarbete på sparlåga i sommar

Nära hälften av utryckningspoliserna i Uppsala län kommer att ha semester samtidigt i sommar. Men alla polisstationer i länet kommer att ha öppet under sommaren.

När poliserna ska ha semester i sommar kommer det att få dras ner på polisarbetet. I Uppsala delar poliserna i yttre tjänst sin semester på tre perioder. 20% har semester under den första perioden och 40% under de två senare perioderna.

Sådana här system för att dela upp ledigheten finns på många håll i landet. Det visar den rundringning som Sveriges Radios ekoredaktion gjort till alla polismyndigheter i landet. Men trots detta är det många poliser som är borta samtidigt och det innebär att polisen måste prioritera bland sina uppgifter under sommaren. I Uppsala uppger polisen att det man prioriterar trots det klena personalläget är ungdomsbrott och narkotikabrott.

På många håll i landet kommer polisstationer, främst mindre stationer, att stängas i perioder under sommaren när poliser och även civil personal inom polisen ska ha semester, men här i länet ska inga polisstationer stängas.

I vissa län beskrivs i enkäten att siutationen är något bättre den här sommaren än tidigare, eftersom det utbildats och anställts fler poliser, men i Uppsala bedöms situationen vara likadan som tidigare somrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista