Tingsrätten åker till Knutby idag

I dag, på Knutbyrättegångens sjätte dag, kommer Uppsala tingsrätt att bege sig till pastorns hus i Knutby. I huset kommer bland annat provskjutningar att göras för att rätten ska kunna bilda sig en uppfattning om pastorn borde ha hört skotten som dödade hans andra hustru Alexandra.

Pastorn befann sig i ett rum bredvid sovrummet tillsammans med sina barn den natt barnflickan sköt ihjäl Alexandra. Pastorn säger sig inte ha vaknat av dom tre skott som avlossades, något som åklagarna inte tror på. Skotten smällde så högt att pastorn omöjligt kan ha undgått att vakna, menar åklagarna.

Det är pastorns trovärdighet på just den punkten som nu ska prövas. Därför beger sig alltså rätten till Knutby i dag för att själv bilda sig en uppfattning på plats. I rummet där Alexandra dog ska en skottserie avlossas, och rättens ledamöter kommer under provskjutningen att befinna sig i det rum där pastorn var den natten.

När Uppsala tingsrätt åker till Knutby i dag så betyder det också att orten Knutby kommer att invaderas av journalister, förmodligen ännu värre än första tiden efter dramat den 10 januari. Inne i pastorns hus får bara ett mindre antal journalister vara med, men utanför polisens avspärrningar lär det bli svår trängsel på dom smala vägarna i och utanför Knutby i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".