Oro efter inbrottsvåg i södra Uppsala

Många av dem som bor i områdena Nåntuna och Vreta är nu oroliga efter en inbrottsvåg den senaste tiden. En del har till och med beväpnat sig med tillhyggen för att skydda sig mot tjuvar som kommer in när familjerna sover.

En av dem som drabbats av ett nattligt inbrott är Lasse Lennartsson som bor i Lugnet. Han och hans fru väcktes den natten av katten som ville ut strax efter tre och hans fru gick ner.

- När hon öppnar groventrén så ser hon två killar i grindhålet. De springer iväg på en gång, men hon kommer in till mig och säger att nu är de här igen, och så tar vi upp någon sorts jakt på dem.

Eftersom flera grannar blivit bestulna på bensin en vecka tidigare så misstänkte Lasse att det var tjuvar de följde efter, men de fick aldrig tag på dem.

Det var först senare på morgonen som Lasse Lennartsson förstod att hans nya båtmotor monterats loss och stulits bara ett tiotal meter från grannens sovrumsfönster. Under dagen märkte familjen också att tjuvarna varit inne i huset där de sov. De hade tagit två mobiltelefoner och tömt en plånbok på pengar.

Att tjuvarna är så orädda att de inte avskräcks av att husen står tätt i området och till och med går in när folk sover, det skrämmer Lasse Lennartsson.

Familjen i Lugnet är långtifrån ensam om att ha drabbats. Just nu verkar, enligt polisen, områdena kring Vreta och Nåntuna vara extra utsatta. Bara på två veckor har 7-8 anmälningar kommit till polisen.

Polisen tror att det handlar om samma gärningsmän som också rör sig i Stockholmsområdet. Hemma hos familjen Lennartsson tog sig tjuvarna in genom en dörr som glömts öppen, men annars brukar tjuvarna borra upp låsen utan att folk vaknar.

Sådana båtmotorer som Lasse Lennartson hade stjäls också ofta. Polisen har inga misstänkta som kan bindas till brotten men vill gärna höra om folk gör iakttagelser av främmande bilar eller annat. Lasse Lennartsson säger att folk nu börjar bli så oroliga att en del beväpnar sig.

- Jag har träffat folk från Vreta som har båtshakar intill sängen och en granne här han har järnrör och en annan har ett basebollträ. På något sätt måste man försöka skydda sina tillhörigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista