Livstids fängelse för Ultunamordet

Idag kom domen mot den 28-årige man från Tjeckien som mördade en tjeckisk kvinnlig utbytesstudent, på Ultuna lantbruksuniversitet i Uppsala, i april förra året.

Mannen dömdes till livsstids fängelse för mord.

Han döms också att betala skadestånd på drygt 105 000 till den mördade kvinnans släktingar och han ska utvisas från Sverige efter att straffet är avtjänat.

Dramat på Ultuna hade tre huvudpersoner, alla tre från Tjeckien. Den mördade kvinnan och den man som nu har dömts för mordet hade rest tillsammans till Sverige eftersom dom båda skulle läsa på Ultuna.

Under vistelsen på Ultuna inledde de ett förhållande. Kvinnan var kluven och när hennes pojkvän skulle hälsa på blev 28-åringen så svartsjuk att han ströp kvinnan.

När pojkvännen kom fram till Ultuna upptäckte han sin flickvän ligga död i lägenheten.

Polisen misstänkte genast den man som hon hade delat lägenhet med. Han försvann efter mordet och greps senare i Holland efter att ha varit internationellt efterlyst.

Han har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning och då visat sig vara frisk.

Mannen nekar till brottet och döms mot sitt nekande till mord.

Tingsrätten skriver i domen att 28-åringen genom strypning uppsåtligt dödat den då 24-årige kvinnan i deras gemensamma lägenhet.

Han hade innan det bundit hennes händer så att hon inte hade kunnat skydda sig mot våldet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista