Ny festival i Uppsala startar idag

Planerna på en Fyrisfestival i nu i början av juni stoppades av Uppsala kommun för en knapp månad sen. Men idag så startar ändå en ny festival i Uppsala.

Den heter Uppsala-Festivalen, och arrangören Mikael Andreasson har tidigare varit med och anordnat just Fyrisfestivalen:

-Det blev ingen Fyrisfestival, men vi stod här med 30 karuseller och då beslutade vi oss för att arrangera en egen festival, säger han.

För två år sen förlorade Uppsala kommun 120 000 kronor, när företaget som drev Fyrisfestivalen gick i konkurs. Även för fem år sen slutade festivalen i konkurs, något som förra våren gjorde kommunen skeptisk till att överhuvudtaget anordna en festival i centrala Uppsala.

Inom kommunen fanns det olika uppfattningar förra året. Tjänstemännen tyckte att man visst kunde ha en festival, eftersom färre gator än tidigare år skulle komma att spärras av. Politikerna däremot vad starkt emot det.

Fyrisfestivalen är nu flyttad till augusti, men i helgen anordnar kommunen ändå en liten musikfestival vid Fyrishov. Men att helgens privata arrangemang vid Polacksbacken skulle kallas just ”festival” var ingenting som Uppsala kommun hade nån aning om, säger Bengt Johansson som är evemangschef på Uppsala Turism, och tidigare arrangör till Fyrisfestivalen.

Förra året klagade Fyrisfestival-arrangörerna på att Uppsala kommun inte bidrog tillräckligt till Uppsalas evemangsliv och klagomålen hörs även idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista