Stora trålare fiskar slut på strömmingen

Det är ont om strömming längs Upplandskusten. I alla fall är det lite strömming som fastnar i de lokala fiskarnas nät. I vanliga fall brukar man ha fått upp runt 50 ton vid den här tiden. Men i år är man hittills uppe i omkring 7 ton.

Conny Jansson från Stora Risten på Gräsö är en av de fiskare som har drabbats av det här:

-Det är väldigt dåligt, vi var ute idag och då fick vi upp omkring 500 kilo. I vanliga fall skulle vi ha fått upp  nånstans mellan 1500 och 2000 kilo, säger han.

Conny Jansson tror att huvudorsaken till att det är så dåligt den här våren beror på att finska fiskare kommer nära med svenska kusten med stora trålare.

De kan ta upp betydligt större mängder strömmming än vad de mindre svenska fiskebåtarna kan och när de tar upp så stora mängder drabbar det oss, säger Conny Jansson.

Sigvard Sundell som är ordförande i Öregrund-Gräsö fiskareförening har skrivit brev till jordbruksministern Ann-Christin Nykvist.

Men Conny Jansson tror inte att de kommer att få mycket hjälp från myndigheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista