Polisen anmäld för Knutbyvandringen

Uppslapolisen är JO-anmäld efter gårdagens rundvandring i Knutbypastorns villa. Polisen anmäls för att medierna fick röra sig fritt i huset. Bakom anmälan står riksdagsmannen och advokaten Allan Widman (fp) i Malmö.

Advokaten Allan Widman är mycket upprörd över att massmediernas representanter tilläts gå in i villan under den så kallade synen.

- Jag kan inte förstå vilken koppling detta skulle ha till myndigheternas arbete, säger han till TT.

Han betraktar händelsen som ett spektakel och hävdar att myndigheterna gjort ett klart övertramp.

Polisen i Uppsala tillbakavisar kritiken. -Det är fritt att anmäla oss. Det är tingsrätten som i samverkan med oss bestämt hur synen skulle gå till.

JO får väl avgöra om vi gjort något fel, säger Christer Nordström, talesman för polisen i Uppsala, till TT.

Lagman Erik Lempert vid Uppsala tingsrätt ställer sig frågande till anmälan.

-Vad har JO med synen att göra? är hans kommentar. Enligt Lempert ansvarade tingsrätten för besöket i villan i samråd med pastorns advokat Ola Nordström.

-Jag tolkar anmälan som nonsens, säger Erik Lempert till TT. Han vill i övrigt inte kommentera kritiken. Tingsrättens ledamöter, åklagarna och advokaterna besökte villan för att bilda sig en egen uppfattning om brottsplatsen. De fick också lyssna till en provskjutning för att höra hur det lät inomhus den natten barnflickan dödade pastorns andra hustru.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista