Utlandsresor för personal har kostat gymnasieskolan miljonbelopp

Trots dom hårda besparingarna inom skolan har Uppsalas gymnasieskolor dom senaste åren använt miljonbelopp till studieresor utomlands för rektorer och övrig skolpersonal. Det visar en granskning som Upplandsnytt gjort.

Mest pengar till studieresor har Linnéskolan gjort av med. En enda resa som skolan gjorde till Rom gick på över 800 000 kronor.

Upplandsnytt har bett att få se fakturorna för dom utlandsresor som Uppsalas gymnasierektorer gjort med sin personal sedan 2001, alltså resor som inte eleverna fått vara med på. Svaren som kommit in visar att personalen varit i väg på påkostade resor varje år. Resorna har gått till bl a Sydeuropa, Afrika och Asien och kostat skolorna minst 1,7 miljoner kronor.

Den skola som rest allra mest är Linnéskolan. Här har rektor och lärare rest för över en miljon kronor, alltså mer än alla andra Uppsalagymnasier tillsammans. Lars Palmqvist är Linnéskolans rektor:

- Det vet jag inte..... är det så?

- Det är så.

- Jaa, det har väl bara blivit så.

Förutom den omtalade Kinaresan i våras, har Linnéskolans rektor och lärare också varit i Polen. Men den allra dyraste resan gick till Italien hösten 2001. Resa och boende på fyrstjärnigt hotell i centrala Rom för hela personalen kostade över 800 000 kronor, pengar som motsvarar 2 till 3 lärartjänster under ett helt år.

Men dom 800 000 kronorna gick nu alltså inte till fler lärartjänster utan till en dyr personalresa. Lars Palmqvist säger att pengarna hade blivit över från året före och att han såg resan som en form av kompetensutveckling. Personalen stannade i Rom en hel vecka. Men det som var det huvudsakliga syftet med resan blev aldrig av - det att ordna med kontakter så att elever på Linnéskolans kulturprogram skulle kunna besöka en italiensk skola.

Det finns skolor som resonerar annorlunda. Lars-Göran Nyström, chef för den delvis kommunala gymnasieskolan GUC i Uppsala, säger att på hans skola har man inga utlandsresor för personalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista