Energiforskare varnar för bensindrivna fordon

Medborgarna borde åka bil mindre och kräva bensinsnålare bilar från tillverkarna. Det säger energiforskaren och Uppsala-professorn Kjell Aleklätt. Anledningen är att världen inte kommer att klara sig i längden annars.

Oljepriset har stigit i höjden den senaste tiden. EU vädjar till OPEC att öka produktionen för att kunna hålla nere kostnaderna. Det höga oljepriset hotar nämligen de europeiska ekonomierna.

Men Fysik-professorn i Uppsala Kjell Aleklätt säger att det är fel väg att gå. I längden kommer de länder som då måste producera mer olja att förlora på det, och han tror inte att EU ger dessa länder några som helst garantier.

Europa är väldigt beroende av olja, EU ligger illa till säger han. Tillsammans med en organisation som heter ASPO har han skickat brev till bland annat EU-kommissionären Margot Wallström. Men ingenting har hänt. 

Kjell Aleklätt menar att det är inte bilfabrikanternas fel att vi fortsätter att köra bilar som kräver bensin som drivmedel, utan att det är vi, som privatpersoner som måste säga vad vi vill ha.

Biltillverkarna komemr att bygga de bilar som vi medborgare vill ha, säger han. Och inom tjugo år så måste vi börja tänka om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".