Kristi brud var lurad

Den kvinna som kallats för Kristi brud, Åsa Waldau, vittnade i Knutbyrättegången i dag. Hon sa att det var den mordåtalade pastorn som under en tid fått henne att tro att hon kunde vara Kristi brud.  

- Som jag i dag uppfattar det ville han upphöja mig eftersom han inte kunde kuva mig.  Han lyckades inte övertyga mig, men han lyckades lura mig en period.

Åsa Waldau sa att hon under en period har övervägt om hon kunde vara Kristi brud. Det var något hon prövade tillsammans med den mordåtalade pastorn. Så här i efterhand tycker hon att det var fel att tala med andra människor om att hon hade de här funderingarna. Men Åsa Waldau sa också att hon aldrig utåt har påstått att hon är Kristi brud.

Det var pastorns advokat Ola Nordström som pressade Åsa Waldau om hennes roll som Kristi brud. Pastorn och hans advokat har under rättegången velat få det att framstå som att pastorn varit underordnad Åsa Waldau och därmed tvungen att lyda henne. Advokaten tycks ha haft som en strategi att utmåla även pastorn som ett offer för församlingsklimatet i Knutby. Men Åsa Waldau betonade alltså att det var pastorn som drivit ett intrigspel i församlingen, att det var han som planterat idén om att hon var Kristi brud. På det sättet fick han egna fördelar. Han lurade sig fram till att bli föreståndare för församlingen och att alla följde det som han sa.

- Jag ifrågasatte inte honom. Jag tyckte det var konstigt, men hade alltid förklaringar och svar.

Åsa Waldau gjorde ett starkt intryck på åskådarna i rättssalen. Det verkar som om hon delvis har blivit avprogrammerad från att ha trott att hon var Kristi brud till att inse att hon faktiskt inte är det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista