Mörka jobbtider i norduppland

Tierp är den kommun i länet där arbetslösheten stigit mest det senaste året, och många av de dryga 40 personer som riskerar att bli utan jobb efter de de senaste dagarnas besked måste överväga att flytta eller pendla om de vill ha nya jobb.

- Jag tror inte det är så svårt om man vidgar sitt sökande geografiskt eller inom ett annat yrkesområde, det säger chefen på Arbetsförmedlingen Kina Gustafson.

Bara de senaste dagarna har det kommit flera dystra besked från de stora företagen i Tierpstrakten. Upplandsnytt berättade i onsdags om hur 25 anställda på fuktregleringsföretaget Munters i Tobo riskerar att bli utan jobb när tillverkning flyttas till Italien. I går var det dags för gamla Pricks bageri, nuvarande Switsbake, med 27 anställda, som enligt ett förslag skall läggas ner. De anställda där tror inte att arbetsmöjligheterna är så stora.
- De som är lite äldre och runt 60 år, där finns det inte någon chans alls i stort sett. För de yngre, ja det finns ju nästan inga jobb här i Tierps kommun, men där finns det chans att omskola sig, utbilda sig. Det säger Astrid Boström, klubbordförande i fackförbundet Svenska Livs.

Tidigare i vår har också träfiberskivetillverkaren Karlit i Karlholm varslat 20 visstidsanställda och där pågår nu en ny översyn, eftersom verksamheten går back.

Om man ser till det senaste året så är Tierp den kommun i länet där den öppna arbetslösheten stigit mest, från 2,7 till 4,5 %.

Kina Gustafson på arbetsförmedlingen säger att en förklaring är att det här området dominerats av industriföretag, sådana som ofta har det svårt idag.

Kontakta reportern
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista