Polis vill ha kommunal tillnyktringsenhet

Berusade personer, som tagits in av polisen, får inte den vård och omsorg de skulle behöva, Uppsala kommun borde starta en tillnyktringsenhet där de kan tas omhand bättre än i fyllecellen.

- Problemet är att människor inte får den vård de behöver, det säger Benny Bengtsson är poliskommissarie.

Jan Dahlman, som jobbar med sådana här frågor på Uppsala kommun, håller med om att det inte borde vara polisen som tog hand om dem som tagits in för fylleri.
- Det är att lägga ett för stort ansvar på personalen hos polisen, vad vi behöver är den kompetens som finns hos vården och inom psykiatrin, säger han.

Till början på nittiotalet hade Uppsala komun en tillnyktringsenhet, polisen tyckte att den fungerade bra och enligt Benny Bengtsson körde de de flesta de tog in dit. Sen den lades ned har det inte funnits någon.

Men Uppsala kommun och landstinget har börjat diskutera någon form av beroendeakut igen, orsaken är att regeringen just nu arbetar på ett lagförslag om att kommuner ska bli skyldiga att ta ansvaret för de här personerna i stället för polisen. Men kommunens arbete går långsamt.

Upplandsnytt har utan framgång sökt ordföranden för nämnden för vuxna med funktionshinder, Randi Graungaard.

Men högsta tjänstemannen på kontoret, Roger Jo Linder, säger att om riksdagen i höst fattar beslut om att kräva det här av kommunerna så kan en tillnyktringsenhet ändå vara igång tidigast hösten 2005, dels för att den politiska nämnden idag prioriterar annat högre, som att ordna bostäder till psykiskt funktionshindrade.
- Eftersom vi har varit på kommunen några tycker vi att den borde vara klar till nästa vår, säger poliskommissarie Benny Bengtsson.

Kontakta reportern
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista