Uppsala

Oroliga informeras om radioaktiva experiment

1:46 min

För att möta allmänhetens oro kommer nu ett informationsmöte att hållas om de radioaktiva experiment som Sveriges Lantbruksuniversitet bedrivit i jordbruksmark på tre platser i Uppsalatrakten. Initiativet kommer från Uppsala kommuns miljökontor dit oroliga omkringboende hört av sig, säger miljöinspektören Camilla Lindholm.

– Det har uppkommit oro hos kringboende och kommit många frågor som vi tycker att det är bättre att besvara när alla är samlade. Oron gäller det egna dricksvattnet och om försöksområdena kan ha inneburit någon risk under de år som gått, säger Camilla Lindholm.

För en tid sedan berättade Upplandsnytt om de jordmassor som höll på att fraktas bort från ett markområde i Balingsta. Där låg ett av SLU:s försöksområden i Uppsalatrakten, där cesium och strontium på 1960-talet sattes ner i åkermarken för att man sen skulle kunna mäta hur mycket av ämnena som upptogs i grödorna. Man ville på det sättet se om man till exempel med kalkning kunde skydda sig mot radioaktivt nedfall från bland annat kärnvapensprängningar.

Försöken är nu sen länge avslutade, och det har varit hög tid att frakta bort den giftiga jorden, från Balingsta och från de två andra försöksplatserna i Uppsalatrakten, i Uppsala-Näs och Lövstalöt. I början på 2011 ska ett eller möjligen flera informationsmöten hållas. I Balingsta har oron lett till att vattenprover tagits i en dricksvattenbrunn. Mia Ölmestrand, boende i Balingsta.

– De börjar bara med oss, men jag vet att det är många andra som är intresserade av att få vattenprover gjorda.

Varför ville ni ha vattenprover tagna i den här brunnen?

– Ja, det finns lite oro för tidigare sjukdomsfall här i byn. De har grävt undan väldigt mycket jord och det har tagit otroligt lång tid, och med tanke på att det varit svårt att få tag på någon som vill ta hand om massorna och att det inte är okej att lägga dem var som helst, då är det klart att man blir lite orolig, säger Mia Ölmestrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista