Svårare att hjälpa fulla unga

Flera beslut som Uppsala kommun fattat inför årets skolavslutning kan göra det svårt att hålla ordning på fulla barn och ungdomar. Det menar chefen för socialjouren Björn Andersson.

Uppsala kommun stoppade ju årets Fyrisfestival, något som socialjouren tycker är tråkigt.

- Jag har alltid hävdat att Fyrisfestivalen är bra. Då är det också många vuxna ute.

När festivalen fanns var det också lättare att veta var ungdomarna höll till. Nu blir det förmodligen partaj över hela stan, menar Björn Andersson. I år ordnar kommunen en drogfri festival på Fyrishov. Det är jättebra tycker de som jobbar med unga. Problemet är att de gratisbussar som tidigare gått från centrum ut till alla stadsdelar på natten nu går från Fyrishov i stället. Björn Andersson hade velat att bussarna skulle gå via stan. Christer Johansson som håller i festivalen på Fyrishov tror inte att det är en bra idé. Om bussarna skulle köra in i stan och plocka upp fulla ungdomar så kanske en del inte får gå på de drogfria arrangemangen i framtiden.

- De kan träffa på onyktra på bussen. De kan råka ut för saker trots att det är fritidsledare där.

De senaste åren är det allt fler riktigt unga som supit sig fulla i Uppsala. Socialjouren har fått ta hand om 12-13åringar till exempel. De har också märkt att fler utsätts för sexuella övergrepp. I år kommer 14 socialarbetare finnas ute i Uppsala under kvällen. Det är fler än tidigare år. I Enköping jobbar också både socialarbetare och frivillgga vuxa ute. Där hoppa man samla de flesta unga vid festivalen i Klosterparken. I Östhammar är det här första året som det finns nattvandrare ute i alla större orter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista