Uppsala

Dementa får inte lämnas själva

2:01 min

Minst två personer i tjänst på dag- och kvällstid och aldrig helt obemannat. Så ska bemanningen på Uppsala kommuns demensboenden se ut, beslutade äldrenämnden på tisdagen. Kommunen ska också göra en ordentlig genomgång av alla kommunens demensboenden för att se hur bemanningen verkligen ser ut.

Efter att en enkät bland Uppsala kommuns demensboenden visat att de äldre ibland lämnas helt ensamma på natten på vissa boenden har röster höjts för krav på minimibemanning.

På tisdagseftermiddagens sammanträde i kommunens äldrenämnd var bemanningsfrågan det som tog mest tid.

Nämnden sade ja till förslaget som tagits fram. Det handlar om att det ska vara samma grundbemanning hela veckan, inte bara måndag till fredag. Det får aldrig vara obemannat, och på dag- och kvällstid ska det vara minst två personer i tjänst. Det ska också finnas aktiviteter och utförarna ska följa Socialstyrelsens nationella riktlinjer.

– Det är klart att om det inte varit någon bemanning utan det har varit tomt, då har man inte följt våra riktlinjer i avtalet om god och säker vård. Och därför måste vi förtydliga det här och göra tolkningarna mer begripliga i våra avtal, säger Gunnel Jägare (M), ordförande i äldrenämnden.

Utöver det lade nämnden till två att-satser som innebär att äldrekontoret får i uppdrag att se över kommande förfrågningsunderlag och kontoret får också i uppdrag att utreda konsekvenserna av bemanning på varje boende.

– Vi tyckte att i och med allt skriveri att vi verkligen behövde riktig koll på det, säger Gunnel Jägare.

Vad innebär de två punkterna ni lagt till – vad ska det mynna ut i?

– Det innebär att vi genomgår vartenda demensboende, tar reda på alltihop om bemanning på dag- och natt och att vi inte missar något, utan varje enskilt objekt ska vi gå ut och fråga.

Var kommer gränsen för minsta bemanning gå?

– Det har vi inte bestämt ännu, men att man måste ha samma bemanning över helgerna som måndag till fredag, och det får inte vara obemannat.

Så minst en – det är gränsen?

– Ja på natt i alla fall. På dagen och kvällen har vi sagt att man måste vara minst två.

Både alliansen och oppositionen röstade ja till förslaget som låg sedan tidigare samt de två punkter som lades till under mötet.

Enligt Gunnel Jägare kan de krav som nämnden tagit beslut om ställas på dem som driver demensboenden inom nu gällande avtal. Det ska inte heller innebära någon merkostnad för kommunen.

– Det ska det inte göra, för de ska ha gjort det här innan. Har de inte gjort det har de inte följt vårt avtal ordentligt, säger Gunnel Jägare.

Åsa Nilsson Rönnqvist

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.