Norrlands Nation anmäld till DO

Norrlands Nation i Uppsala har anmälts till Diskrimineringsombudsmannen, DO, och till polisen för ett fall av etnisk diskrminiering. Dagmawi Getachew, som ursprungligen kommer från Etiopien, var på nationen för att dricka öl och blev, enligt honom själv, utan föraklaring utslängd.

Norrlands Nations policy för puben Orvars är totalt förbud mot rökning och mot jackor inne i lokalen. Enligt personal där var skälet till att Dagmawi inte fick vara kvar att han bröt mot de föreskrifterna.

Men det som gjort att Dagwami anmält händelsen är att han upplevde att han behandlades annolunda än en av sina vänner med svenskt utseende. Den vännen bröt mot föreskrifterna och personalens tillsägelser, men blev inte utslängd. 

Men Lars Nilsing, förste kurator på Norrlands Nation och den högst ansvarige på nationen, anser att det absolut inte rör sig om någon diskriminering utan att nationen hade skäl till att slänga ut Dagmawi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista