Lärare på Bruksgymnasiet i krismöte

Missnöjet bland lärarna på Bruksgymnasiet i Gimo växer och igår höll personalen krismöte. Idag planerar ett sjuttiotal lärare att tåga till fullmäktes frågestund i Öregrund för att ställa politikerna mot väggen.

- Det är en tryckt stämning. Vi kan inte förstå varför beslutsfattare inte kan komma hit och diskutera problemen med oss, säger läraren Anna Olofsdotter Lemne.

- Det är den här stora oron och framför allt rädslan inför hösten. Hur vi ska klara av det, att inte vi kan ge eleverna det som de har rätt att kräva av oss, säger hennes kollega Annika Persson.

Missnöjet med kommunens skolledning verkar vara stort, salen var välfylld när lärarna på Bruksgymnasiet i Gimo höll krismöte igår eftermiddag.

Det är två stora problem som ligger i botten. Dels att skolan måste spara hårt på grund av kommunens dåliga ekonomi. Dels att posten som gymnasiechef är vakant. Sedan förra året innehas den av en inhyrd konsult. När tjänsten för ett tag sen utlystes igen, hoppades en stor majoritet av lärarna på att jobbet skulle gå till en av de tre personer som delar på rektorsskapet på skolan, en mycket uppskattad lärare. Men han fick inte jobbet som högsta chef, utan konsulten fortsätter ett år till. Den populärare läraren tvingas sluta helt på skolan, av besparingsskäl.

Skolchefen i Östhammars kommun, Håkan Karregård, förklarar att besparingarna är nödvändiga och att skolan kommer att fungera även utan sin populäre tredje rektor, som åker ut på grund av turordningsreglerna.

Men lärarna och fackrepresentanterna känner sig överkörda, ogillar lösningen med en dyr konsult som chef och hävdar att den psykosociala situationen bland lärarna är ohållbar. Idag ska ett sjuttiotal lärare tåga till fullmäktige för att ställa frågor. De anser att personalen behandlas illa och vill veta hur de ska klara av att hålla igång verksamheten när besparingarna sätts i kraft.

- Vi står på benen och gör vårt professionella arbete så länge eleverna är i skolan, men nu försvinner de på sommarlov och nu kommer säkert många lärare att braka ihop. Tyvärr, säger Anna Olofsdotter Lemne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista