Knutbyvittne vägrar vittna

Ett vittne som inte kom till Knutbyrättegången i Uppsala tingsrätt i dag tvingas betala ett vite på 2000 kronor, bestämde rätten under förmiddagen. Hon kommer också att kallas på nytt för att vittna, trots läkarintyg om att hon kan lida psykisk skada av att möta församlingsmedlemmar från Knutby.

Vittnet var kallat för att bland annat höras om pastorn Åsa Waldaus starka ställning i församlingen, men kvinnan har lämnat ett läkarintyg på att hon riskerar psykiska besvär om hon på nytt skulle ställas mot medlemmar från församlingen i Knutby, där hon tidigare varit bosatt.

Kvinnan uppger också att hon blivit uppringd av en församlingsmedlem sedan det blev känt att hon var kallad till rättegången, och känt en press att inte vittna.

Uppsala tingsrätt beslutade att inte godkänna kvinnans skäl och hennes läkarintyg utan utdömde ett vite på 2000 kr som kvinnan nu måste betala, plus att kvinnan kommer att få en ny kallelse till rättegången.

Pastorns advokat Ola Nordström berättade att kvinnan sagt att hon går under jorden om hon kallas till rätten mot sin egen önskan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".