UPPSALA

Dålig skyltning skapar trafikkaos

Den nya skyltningen i korsningen Dag Hammarskölds väg  och Sjukhusvägen i Uppsala ställer till kaos i trafiken, eftersom många missar den.  

Där man tidigare körde rakt fram vänsterfilen är det sen november istället högerfilen som går rakt fram.

– Folk pekar finger åt en, hytter med näven, de tutar..Vi som kör på rätt sätt ligger ju i högerfilen. Av alla gånger man åker i den här korsningen så är det tillbud, någon som tutar på en som ligger kvar i sin gamla fil då, säger lastbilsföraren Robert Vargö.

Är du rädd för att bli påkörd?

– Det är ju det som är det allvarliga, att det snart händer en trafikolycka.

Hur borde man ha gjort?

– De måste ju rita i backen och visa tydligt åt vilket håll körfälten går.

Den enda skyltningen som finns sitter i en portal över vägen några meter innan korsningen. Och på gatu- och trafikkontoret i Uppsala håller dem med om  att själva skyltningen inte gått jättesmidigt.

– Orsaken är att Kungsängsleden byggdes, det var ju många år sedan, och innan så var det här genomfartsleden genom staden. Det som var lite olyckligt var att förändringen skedde precis innan snön kom och med facit i handen borde man ha försökt att göra det här tidigare innan snön kom eller efter när den smält. Vi har ju inte kunnat måla vägmarkeringar med pilar nu. Det som händer nu är att vi sätter upp körfältstavlor på varje sida så att man tydligare ser vad som gäller, säger trafikingenjören Krister Åkerlund.