För många elever på friskola

Överinskrivningen av elever på Älvboda friskola ger Älvkarleby kommun extra kostnader. 

Samtidigt som kommunen måste ge skolpeng till Älvboda friskola så har de utgifter för tomma platser i den kommunala skolan och kommunen försöker nu få skolan att minska sitt intag.

-Vi har inte kommit överrens om någonting, men vi strävar efter att minska intaget av elever från Älvkarleby kommun de närmaste åren, säger Johan Sennerfeldt som är rektor på Älvboda friskola.

Just nu är Älvboda friskola och Älvkarleby kommun inne i ett känsligt förhandlingsläge. Skolan har rätt enligt Skolverket att ha 120 grundskoleelever och 20 förskolebarn från Älvkarleby kommun. Just nu finns det på skolan 192 elever från kommunen. En överinskrivning på 52 elever alltså.

Leif Strömberg ord i barn och ungdomsnämden i Älvkarleby kommun vill i fortsättningen att Älvboda friskola ska hålla sig inom ramarna, men inser att att det kommer att bli svårt att få igenom.

Nåt avtal har de inte kommit fram till ännu. Inte heller angående den skolpliktskostnad som kommunen har rätt att dra av från skolpengen som en slags beredskapspeng om till exempel Älvboda friskola plötsligt lägger ner sin verksamhet.

9% av skolpengen gäller i Älvkarleby kommun. En procentsats som är alldeles för hög, menar Johan Sennerfeldt.

Älvboda kan tänkas gå med på ett avdrag på skolpengen med 6 %  för att täcka skolpliktskostnaden för kommunen.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".