Böter för vittne som inte kom

Den kvinna som skulle vittnat i dag i Knutbyrättegången i Uppsala tingsrätt men som inte dök upp, kommer att tvingas till tingsrätten. Vittnet måste också betala 2000 kr för att hon inte dök upp i dag.

Vittnet var kallat att höras om sina iakttagelser om bland annat pastor Åsa Waldaus roll i församlingen i Knutby, där hon tidigare var bosatt.  Men hon säger att hon fått telefonsamtal från en församlingsmedlem och är rädd för att ställa upp. Hon hade ett läkarintyg som stöd för att hon känner rädsla och att hon kan skadas psykiskt av att ställas öga mot öga med församlingsmedlemmar igen, men tingsrätten tyckte inte att det var godtagbara skäl för att inte vittna och utdömde 2000 kr i vite.

De bestämde att vittnet ska kallas igen och tvingas till rättegången, trots att hon hotat med att gå under jorden om rätten skulle försöka tvinga henne. Just Åsa Waldaus roll i församlingen var i fokus i dagens förhandlingar. Pastorns advokat vill få också pastorn att framstå som ett offer för församlingsklimatet i Knutby och för Kristi bruds makt. En pingstvän i Mönsterås berättade att Åsa hade sagt att hon var Kristi brud, och en avhoppare i Knutby gav sin bild av hur Åsa Waldau förändrade församlingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".