Skolchef besvarar lärarkritik

Lärarna på Bruksgymnasiet i Gimo har inte alls blivit överkörda, och alla beslut är riktiga. Så kommenterar Östhammars kommuns skolchef, Håkan Karregård, att ett femtiotal lärare igår eftermiddag gick till fullmäktiges frågestund för att ställa politikerna mot väggen efter besluten om nedskärningar.

Lärarna kan inte räkna med att få styra över alla förändringar i skolan, menar skolchefen Karregård:

- Lärarna på Bruksgymnasiet har haft stort inflytande, under alla år. Det fick jag veta redan när jag var på min första anställningsintervju i Östhammar.

-Är det bra eller dåligt?

-Det är viktigt med inflytande. Men inflytande innebär inte att man får ta alla beslut själv, utan det finns ju också beslut som fattas politiskt, och dem måste man följa.

Det som många av lärarna på Bruksgymnasiet är mest besvikna över, är att en av skolans tre rektorer nu försvinner från sin tjänst av besparingsskäl. Många hade hoppats på att denna person till och med skulle ha blivit chef för hela gymnasiet nu i vintras.

En enkät på skolan gav över 90 procents stöd till den personen som ny chef när tjänsten utlystes. Men kommunens ledning tyckte inte att någon av kandidaterna passade och gav istället ett års förlängning till den konsult som varit tillfälligt inhyrd som gymnasiechef. Och att den bortvalde favoritkandidaten nu tvingas sluta helt på skolan, är helt i enlighet med politiska beslut samt turordningsreglerna, säger skolchef Håkan Karregård, som tillägger att inga uppsägningar är planerade till hösten.
Men faktum kvarstår att ett flertal lärare säger sig vara stressade, uppgivna och överkörda.

- De har haft möjlighet genom sina fackliga företrädare att föra fram sin talan. Vi brukar inte ha omröstningar när vi tillsätter folk, utan det går via facken och så får facken ha kontakter med sina medlemmar.

- Så kritiken är inte befogad?

- Nej, någon överkörning har det definitivt inte varit. Facken å sin sida hävdar att de protesterat mot nedskärningarna, men förgäves.

Fortsätter lärare att må dåligt även i höst, säger skolchefen, då får man överväga att ta in ytterligare en konsult. Fast denna gång en som är specialiserad på människor, inte på siffror och administration...


Kontakta reportern:
Lisen.Forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista